مقامهای ارشد دولت بایدن آخرین تلاشهایشان را برای خاموش کردن شعلههای آتشی که ماههاست خاورمیانه را فراگرفته است انجام دادند. این مقامها که نمیخواهند دستخالی از سمتشان برکنار شوند، به قطر گفتند که نباید به مقامهای حماس پناهگاه امنی در دوحه داده شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با مقامهای منطقه ازجمله شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، و همچنین دیپلمات ارشد امارات متحده عربی گفتوگو کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که بلینکن در گفتوگو با شاهزاده فیصل بر تعهد واشینگتن برای پایان دادن به درگیریها در غزه و لبنان تاکید کرده است.
مت میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: «بلینکن در این گفتوگوها درباره ادامه تلاش برای تضمین آزادی گروگانهای اسرائیلی و ایجاد امکانی که فلسطینیها بتوانند زندگیشان در غزه را در امنیت بازسازی کنند گفتوگو کرد.»
به گفته میلر، آنتونی بلینکن همچنین گفته است که اسرائیل باید اجازه ارسال کمکهای بشردوستانه بیشتر به غزه را بدهد.
موضوع دیگری که کمتر مورد بحث قرار گرفته است درگیری سودان است. میلر گفت که بلینکن از شاهزاده فیصل به خاطر رهبری مستمر ریاض در تلاشهای منطقهای برای دستیابی به آتشبس در سودان تشکر کرد.
در همین حال، لوید آستین، رئیس پنتاگون، پس از برکناری یوآو گالانت، با وزیر دفاع جدید اسرائیل تماس گرفت.
آستین در طول گفتوگو با همتای جدیدش، یسرائیل کاتز، گفت که ایالات متحده به راهحل دیپلماتیک در لبنان متعهد است؛ راهحلی که به غیرنظامیان اسرائیلی و لبنانی اجازه دهد به خانههایشان بازگردند.
پنتاگون گفت که لوید آستین همچنین بر لزوم بهبود شرایط وخیم انسانی در غزه تاکید کرده است.
درخواست آمریکا از قطر برای اخراج حماس
در تحولی جدید، مقامهای ارشد دولت بایدن از قطر خواستند که دیگر پناهگاه امنی برای گروه شبهنظامی حماس نباشد و آنها را اخراج کند.
منابع ارشد دیپلماتیک در گفتوگو با العربیه انگلیسی تایید کردند که دوحه ۱۰ روز پیش از حماس خواسته بود که خاک آن کشور را ترک کند زیرا آنها از پذیرش هرگونه توافق آتشبس در غزه خودداری کرده بودند. این منابع دیپلماتیک البته گفتند که این درخواست به خواست آمریکا نبوده است.
یک مقام ارشد دولت بایدن روز جمعه به رویترز گفت: «پس از رد پیشنهادهای مکرر برای آزادی گروگانها، دیگر نباید در پایتختهای هیچ یک از شرکای آمریکایی از رهبران حماس استقبال شود و ما این موضوع را با قطر در میان گذاشتیم.»
گروهی از سناتورهای جمهوریخواه نیز روز جمعه از دولت بایدن خواستند که قطر را تحت فشار بگذارد تا دارایی مقامهای حماس ساکن دوحه را مسدود کند.
قطر در سال ۲۰۱۲ میزبانی رهبران حماس را بهمنزله بخشی از درخواست واشینگتن برای باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی آغاز کرد.
مقصد بعدی مقامهای حماس کجاست؟
در پی انتشار گزارشها درمورد موافقت قطر با درخواست ایالات متحده مبنی بر اخراج مقامهای حماس، گمانهزنیها درمورد مقصد بعدی این گروه شبهنظامی فلسطینی آغاز شده است.
به گزارش تایمز اسرائیل، ترکیه، جمهوری اسلامی ایران، عمان، لبنان و الجزایر مقاصد احتمالی این گروه در نظر گرفته میشوند.
با این حال به گزارش سیانان به نقل از یک مقام آمریکایی، با توجه به عضویت ترکیه در ناتو و شراکت این کشور با آمریکا، به نظر نمیرسد که ایالات متحده با استقرار حماس در ترکیه موافقت کند.
این مقام آمریکایی همچنین افزود که حماس فرصت چندانی برای ترک قطر ندارد و این مهلت نیز تمدید نخواهد شد.
گفتوگوی دونالد ترامپ با محمود عباس
بنا بر اعلام دفتر ریاست تشکیلات خودگران فلسطینی، دونالد ترامپ عصر جمعه با محمود عباس، رئیس این تشکیلات، گفتوگو کرده است.
دفتر محمود عباس اعلام کرد که در این تماس تلفنی ترامپ بر تلاش برای پایان دادن به جنگ غزه تاکید کرده است.
در این بیانیه آمده است که محمود عباس با تبریک پیروزی ترامپ، «آمادگی برای همکاری با رئیسجمهوری منتخب آمریکا برای دستیابی به صلحی عادلانه و همهجانبه براساس مشروعیت بینالمللی» را ابراز کرده است. در این بیانیه آمده است که ترامپ به محمود عباس اطمینان داده است که برای پایان دادن به جنگ تلاش خواهد کرد.
به گزارش اکسیوس، این نخستین گفتوگوی ترامپ با عباس از سال ۲۰۱۷ تاکنون است. پس از تصمیم ترامپ به انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، که با انتقاد محمود عباس مواجه شد، این دو با یکدیگر گفتوگو نکرده بودند.
گفتوگوی تلفنی نخستوزیر عراق با ترامپ
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، روز شنبه در تماس تلفنی با دونالد ترامپ، چهل و هفتمین رئیسجمهوری ایالات متحده، ابراز امیدواری کرد که او به وعدههایش برای پایان دادن به جنگهای خاورمیانه پایبند باشد.
در حال حاضر حدود دو هزار و۵۰۰ سرباز آمریکایی برای مبارزه با گروه داعش در عراق مستقرند. پایگاههای استقرار این نیروها بارها هدف حملات موشکی و پهپادی گروههای حامی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.